Behovet av en god kemtvätt

Vad gör man om man spiller ner sin vita bästa sommarkostym på midsommarafton med rödvin eller få den äran av en smaskig blåbärstårtbit i knät på klänningen under lillans barnkalas?

Många känner till de traditionella knepen med att strö salt på fläcken och tvätta. För att detta skall få bra effekt skall det ske på stört. Hälla vitt vin på fläcken ett annat sätt eller doppa fläcken i kokande mjölk, hur man nu gör det kl. 22.00 en midsommarafton. Blekmedel eller diskmedel några andra. Likadant med blåbärsfläckar där både citrontvål och inläggning i mjölk över natt rekommenderas. Vad man bör tänka på är att ovanstående traditionella råd inte grundar sig på någon saklig eller vetenskaplig grund och recepten på ingredienserna motsäger varandra i en del fall.

Du använder dem helt på egen risk. Visst kan alla dessa metoder ha varierande effekt, men dessvärre finns det inte mycket man kan göra  själv för en riktigt säker fläckborttagning. Vad inte många tänker på är det faktum att en limmad kostym tar mycket stryk av en kemtvätt både vad gäller passform och skrynklor. Kemtvätt bör undvikas i det längsta för din kostym, men känner man att det inte går att skiljas från någon av plaggen ovan bör man vända sig till en noggrann och kompetent kemtvätt ändå. Innan du lämnar till kemtvätt bör du kontrollera om plagget tål kemtvätt.

Vad kemtvätt kostar beror sig på vart man vänder sig. På ett alternativ såsom är kostar det betydligt mindre än kedjor i Storstockholm eller Göteborg. Fördelen med kemtvätt är den vana att ta hand om allehanda typer av fläckar. Stor vana innebär rutin och med rutin följer ett varsamt och professionellt sätt att handskas med pålägget, allt från inlämning till förpackning och återleverans. Som regel är prisnivån mindre än de som sällan eller aldrig lämnar in sina plagg på en kemtvätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *