Ersättning för försenat flyg är svårt att få

Att ett flyg blir försenat är relativt vanligt och i många fall något som man får räkna med. Väder, vind och andra flyg som är i omlopp påverkar i allra högsta grad hur lång tid en flygning tar och därför så får man vara beredd på att ett flyg kan vara försenat. Detta ska dock inte på något sätt innebära att man kan komma hur sent som helst. Nej, även flygbolag har vissa regler att förhålla sig till och ska betala ut ersättning för försenat flyg om det handlar om över tre timmar och enligt belopp om följande:

• 250 Euro – flygningar på högst 1500 kilometer

• 400 Euro – flygningar inom EU som är längre än 1500 km och för alla andra flygningar som är mellan 1500-3500 kilometer

• 600 Euro – för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler

Vid flyg som är försenade med mindre än tre timmar så brukar man som konsument få lite övrig service och där utgår inga pengar som ersättning. Dock: man ska veta att det inte är världens lättaste sak att få ut ersättning för ett försenat flyg – trots att man uppfyller de kriterier vi ovan nämnde.

Av en enkel anledning: det kostar pengar för flygbolagen och de brukar göra det hela till en ganska långdragen process där de hoppas att man som konsument slutligen ska tröttna och ge upp sina anspråk.

Något som – tyvärr – också många gör; man orkar inte vänta på ersättning för ett försenat flyg och låter tiden läka alla sår. Det vill säga – efter ett tag så har man glömt obehaget och glömmer således bort den ersättning för ett försenat flyg som man har rätt till.

Det som vi råder till i detta är följande: vill du ha ersättning för ett försenat flyg – ta extern hjälp. Det finns nämligen ypperlig sådan att få där allt man behöver göra är att fylla i ett formulär på internet – flygnummer och datum – och där utbildade jurister därefter driver processen.

Låter dyrt? Nej, det fina är att man endast betalar om man får ersättning och då till en procentsats om 25%. Det kan det verkligen vara värt. Man  får den ersättning man har rätt till och man slipper själv hålla på en massa krävande pappersarbete.