Kulturstaden Hammarby sjöstad

Hammarby sjöstad är inte endast känt som miljöstaden, även om det internationellt sett är dess starkaste kort. Sjöstaden har nämligen fått sig ett rykte om att vara en kulturhungrig stadsdel i Stockholm som satsar hårt på evenemang, utbildning och föreningsliv inom de breda ramarna för kulturen. I Hammarby sjöstad ligger Kulturama som har Sveriges största utbud av utbildningar inom estetisk verksamhet. Kulturama är både ett gymnasium och ett utbildningscenter där barn, ungdomar och vuxna samlas för att utöva olika typer av teater-, musikal-, bild-, konst och fotoverksamheter.

Kulturama är inte ensam om att erbjuda kulturella aktiviteter i Hammarby sjöstad, på plats finns även Kulturskolan där barn och unga ges möjlighet att sjunga-, dansa och spela instrument. Utbudet är stort inom både Kulturama och Kulturskolan och Hammarby sjöstad har på så vis verkligen tagit ett starkt grepp och värnar om barn och ungdomars rätt till kulturella uttrycksmedel i alla möjliga former.

Kulturen tar sig även andra uttryck i Hammarby sjöstad och eldsjälarna i området står för en stor del av de aktiviteter som hålls i Sjöstan. I Hammarby sjöstad firar Hammarbys Folketshus några år och de vinner ständigt nya medlemmar som ges möjlighet att utforma och utveckla sina egna intressen. Tillsammans har medlemmarna startat upp en filmklubb, en bokcirkel och en gourmetklubb som träffas regelbundet. Man har även öppna föreläsningar där man bjuder in intressanta föreläsare och även operakvällar där man visar opera av världsklass för en hängiven publik.

Det är helt enkelt invånarna i Hammarby sjöstad som får allt att hända och Stockholm har nog sällan skådat sådant gemensamt engagemang i en stadsdel som denna. Unga som gamla ges möjlighet att träffas och utvecklas tillsammans och resten av landet har nog mycket att lära av Hammarby sjöstad och dess eldsjälar. Här är det lugnt och tryggt och många menar på att det är just dessa olika aktiviteter som de har att tacka för det. Genom att öppna upp för möten mellan grannar och genom att man som boende i området lär sig känna igen varandra skapas en trygghet och en solidaritet. Hammarby sjöstad är ett gott exempel på hur kultur och gemenskap gör storverk i vår allas vardag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *