Rätt kontorsbelysning för bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljö och frågan gällande denna är ständigt aktuell och detta med all rätt. Som anställd måste man helt enkelt få de bästa förutsättningarna för att prestera på sitt jobb och detta utan att man riskerar att skadas, att bli sjuk eller må dåligt. Samtidigt så måste man även få en chans att trivas tillsammans med sina arbetskamrater och detta ligger också i företagsledningen intresse.

Trivs man på sitt jobb –ja, då kommer man också att arbeta bättre, man kommer att genomföra ett effektivare förvärv och man kommer förmodligen att vara beredd att ta det där extra steget för företagets bästa. Företag som hittar en bra balans mellan utgifter för att förbättra arbetsmiljön och inkomster som en ökad trivsel för med sig kommer att ha en stor vinst att hämta – oavsett vilken bransch, område eller stad det handlar om. Men – hur får man till stånd en bra arbetsmiljö och finns det några punkter som kan vara värda att ha i åtanke?

Ja, det mesta handlar om våra naturliga behov som gör att vår koncentration blir bättre och som exempel på detta kan vi ta en vanlig arbetsplats i Stockholm där ett företag säljer olika tjänster via telefon och där det vistas tjugo personer i en vanlig kontorsmiljö. För ökad trivsel och bättre arbetsmiljö är det här av väldigt värde att de anställda – trots att de delar lokal med andra – ändå har en känsla av individuell frihet. Det vill säga, de anställda måste kunna känna att de har en egen arbetsplats och att de själva kan påverkar hur det ser ut-, hur det låter,- och hur ljust det är just där.

Här kan hörlurar för ljudet  – musik via datorn eller som dämpning mot samtal i bakgrunden – vara en väldigt bra lösning och gällande kontorsbelysningen så kanske man som företagsledare ska dämpa denna i taket och istället låta de anställda – via bordslampor – styra över denna. Just ljud och ljus är extremt viktigt då det kommer till en bra arbetsmiljö och särskilt då i en så känslig miljö som på ett kontor liknande denna. Kontorsbelysning och vikten av denna är tyvärr en alltför förbisedd faktor i en god arbetsmiljö och detta oavsett om kontoret ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Rätt kontorsbelysning i Stockholm sparar pengar

Vi har – speciellt under vår mörka vinter – ett stort behov av ljus och kan man som anställd på egen hand styra sin kontorsbelysning i Stockholm så kommer man också att kunna koncentrera sig under en hel dag. Många tror – felaktigt – att skenet från datorer är det enda som krävs; men detta blir i själva verket kontraproduktivt så den flimrande ljuset från dessa i själva verket skapar trötthet.

En annan aspekt av kontorsbelysning och ett byte av sådan – antingen till bordslampor eller till andra lösningar via taket – är att man kan spara mycket pengar som företag. Att använda smartare lösningar där LED-lampor är att rekommendera sparar mycket energi och således också väldigt mycket pengar som man annars lägger ut i onödan.

Som företagsledare så kan en kontakt med en elektriker och en försäljare av kontorsbelysning vara en avgörande faktor – både sett till kostnader och sett till trivseln bland de anställda. Värt att se över, helt klart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *