Samarbetar en rörmokare på Värmdö med andra?

Att ha ett givande samarbeta är A och O inom hantverksbranschen då goda kontakter kan leda till fler jobb och större uppdrag. En rörmokare på Värmdö kan exempelvis ha alla anledningar i världen till varför han ska lära känna en snickare från Farsta och vice versa – detta enbart för att deras väger kan komma att korsas i framtiden. Denna rörmokare på Värmdö kanske nämligen får ett uppdrag där han behöver hjälp av en snickare för att kunna slutföra jobbet och lägga en offert och då kan ju han – genom sin kontakt med denne snickare i Farsta – lämna en genemsam sådan.

Så här fungerar det över alla typer av hantverksyrken – rörmokare, snickare, målare och så vidare – alla känner någon som kan bistå eller rekommendera just sin egen verksamhet till olika kunder. Att en rörmokare på Värmdö, till exempel, skulle överleva utan att ta hjälp av andra är därför svårt – nästan omöjligt – att tänka sig. Det är också därför som man gemensamt exempelvis fikar varje vardag på större byggvaruhus som hantverkare – det handlar alltså inte om gott kaffe och smaskiga bullar, utan om att knyta kontakter.

Vi menar alltså inte här att det handlar om någon slags kartell där olika hantverkare smider planer bakom ryggen på folk och inte låter andra företag vara med – det handlar helt enkelt bara om att man genom att träffas kan få en bättre kontakt som i slutändan kan leda till något mycket större. En rörmokare med en verksamhet på Värmdö kan alltså genom att exempelvis inte dyka upp på detta fika också gå miste om potentiella jobb. Det är också därför som man ser att dessa större byggvaruhus anordnar exempelvis golftävlingar och annat för olika företag man levererar varor till – dels tackar man för detta men dels för man också samman folk från olika branscher som kan komma att behöva varandras tjänster.

Kan en rörmokare på Värmdö klara sig ensam?

Som vi sa ovan – det skulle vara väldigt svårt att klara sig utan hjälp i byggbranschen och sedan om det handlar om rörmokare, elektriker, snickare eller målare spelar ingen roll. För större företag som kanske har alla dessa yrken i sin egen verksamhet är det ju naturligtvis inga problem, men för de mindre – egna företagarna – är det en absolut nödvändighet.

Man slår i vissa fall ihop sig och lämnar en gemensam offert som snickare, rörmokare och målare för exempelvis ett jobb med en villa på Värmdö och detta blir man också tvungna till att göra för att konkurrera mot de större företagen. Det blir en slags gemensam kamp som bedrivs trots att man egentligen inte hör ihop men som visar på hur ett stort kontaktnät kan arta sig.

Det här gäller ju inte bara i Stockholm där en rörmokare från Värmdö slår sig samman med en snickare från Haninge utan gäller ju i alla städer över hela Sverige. Det kan alltså vara värt att tänka på nästa gång man ser olika hantverkare sitta och ta en fika. Det knyts då, helt enkelt, kontakter som kan gynna dig som kund i slutändan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *