Två favoriter bland ekolod

Alla ekolodstillverkare delar upp sina sortiment efter olika klasser. Det finns billigare och simplare ekolod som är väldigt smidiga att använde; de har en skärm, en givare och en strömkälla, och mer än så behövs inte. Sen finns det utbyggningsbara ekolod som man kan ansluta flera givare till för att utnyttja olika ekolodstekniker. Sist finns "flaggskeppsserierna" som kombinerar ekolod med GPS-plotters där man utöver givare och ström kan sammankoppla flera enheter i nätverk för att på så sätt få ut det mesta möjliga ur dem. Här går vi igenom 2st favoriter som ger allt man kan önska och mer.

Lowrance HDS-7 Touch

Först ut är Lowrance senaste iteration av toppserien HDS, som nu kallas HDS Touch. Som namnet antyder har man nu gått in med Touch-skärm. Utöver detta stora tillskott har man även installerat Lowrances Structure Scan-modul LSS-2 direkt i enheten, vilket betyder att man endast behöver införskaffa en Structure Scan-givare för att ta del av tekniken. Detta har gjort att den mycket väl prissatta HDS-7 Touch sålt väldigt bra i somras. Speciellt insjöfiskare finner Lowrance lösning attraktiv då man kan ta del av deras Insight Genesis-tjänst, vilket innebär att man med t.ex. en HDS-enhet kan med hjälp av ekolodet skapa egna sjökort där varken Hydrografika eller Sjöfartsverket plottat. Detta delar man sedan via Insight Genesis hemsida där man även kan ta del av andras sjökort.

Humminbird 899cxi HD SI

Humminbirds tidigare populära 700-serie blev inför året ersatt av den nya 800-serien. Det är fortfarande 7" skärmar som gäller och det är kanske marknadens bästa enhet för priset. Den har både vanligt ekolod, SideImaging och DownImaging, och allt erbjuds i en och samma givare för enklare montering. Humminbird har även en teknik som kallas för AutoChart som fungerar som Lowrances Insight Genesis i det att man skapar egna sjökort med hjälp av ekolodet. Man kan med Humminbirds AutoChart-teknik i kombination med ansluten Minn Kota i-Pilot följa djupkurvor för att på ett enkelt och smidigt sätt hålla sig på ösnkat djup samtidigt som man fiskar ut ett stort område, allt utan att själv röra motorn under turen. Utöver detta kan man med hjälp av AutoChart-programmet till PC överföra inhämtad data och i hemmets komfort sitta och dra rutter för framtida bruk.

Med något av dessa utmärkta enheter kan man inte gå fel. De är bland de absolut bästa som finns på marknaden och både tillverkarna erbjuder redigt med utbyggnad och teknisk support om det skulle behövas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *