Viktigt att välja rätt mäklare

I takt med att vi flyttar hemifrån, skaffar familj och klättrar i karriären söker vi efter nya ställen att bo på. Den första egna lägenheten fungerade bra när det bara var du som bodde där, men med en sambo och en katt har väggarna börjat krypa sig närmare och närmare. Det är dags att vidga vyerna, expandera och flytta till nytt.

Ett virrvarr av detaljer

Som de flesta som någon gång sålt eller köpt bostäder vet, är det inte en dans på rosor. Det finns mycket att tänka på gällande att både köpa och sälja, och allt detta kan bli väldigt förvirrande och börja sätta käppar i hjulen för det planerade bostadsbytet. Då är det en väldig tur att det finns mäklare. Professionella arbetsföra personer som har koll på alla detaljer kring ett bostadsbyte. Men var finns det perfekta mäklaren och hur hittas den personen?

Innan en mäklare anlitas bör en tänka över exakt vad som behövs hjälp med. Är det endast annonsering av din bostad eller gäller det hela processen? Det bästa är att prata med olika mäklare för att skapa en bra bild av vad det är du vill få ut. Ska du exempelvis sälja ett hus i Huddinge kan det vara en bra idé att tala med ett flertal mäklare i Huddinge kommun. Sedan anlitas den person som känns tryggast.

Andra intrycket trumfar första

Det är dock inte en bra idé att endast gå på första intryck när det kommer till att anlita en mäklare. Oavsett om du mött en mäklare du känner dig trygg med, är det väldigt viktigt att göra en snabb personkoll på denne. Mäklaren måste vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Finns ingen registrering där arbetar mäklaren olagligt, vilket kan slå tillbaka hårt på dig som säljare. Om mäklarens namn inte kommer upp i sökfunktionen på Fastighetsmäklarinspektionen kan det vara en bra idé att skicka iväg ett mail till inspektionens kansli för att få reda på om mäklaren tidigare fått en varning eller om han eller hon helt enkelt inte är en registrerad yrkesperson.

Inget får utelämnas

När en mäklare har valts är det viktigt att komma ihåg att du som säljare har rätt att ta del av alla detaljer gällande försäljningen. Dessa detaljer ska din mäklare tillhandahålla dig utan konstigheter. Förutom detta ingår det även i mäklarens jobb att ge dig råd och upplysningar angående försäljningen. Dessutom ska han eller hon även se till att du ger köparen korrekta uppgifter om pris och dylikt. Mäklaren ska helt enkelt se till att försäljningen går till på rätt sätt.

Och så var det provisionen

Sedan kommer det till punkten som rör mäklarens betalning. Fastighetsmäklare arbetar under provision och har därför rätt till provision på försäljningen. Detta gäller om fastigheten säljs under den tidsfrist som du gett din mäklare ensamrätt på att hjälpa till med försäljningen, oavsett om det är mäklaren eller du själv som hittar en seriös köpare. Om ensamrättstiden går ut och bostaden fortfarande inte är såld kan mäklaren fortfarande ha rätt till provision när bostaden väl säljs. Detta sker dock endast om köparen finns med på mäklarens spekulantlista som skapades under uppdragstiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *